123-3D.se logo
123-3D.se
Lagervägen 5D
136 50 Jordbro
T: 08-124 47 123
@: info@123-3D.se
W: 123-3D.se
Org. nr.: 556983-1299
Moms: SE556983129901
Godkänd för F-skatt

Powered by 123ink.se som betjänat mer än 300.000 kunder  

Varukorg

Antal Produkt
Inga produkter
Totalt: 0 kr
(Inkl. 0% Moms)
 

 
  • Hem
  • Förbättra 3D skrivarens vidhäftning

Förbättra 3D skrivarens vidhäftning

3d print hjalpcenter

Hjälpcenter för 3D printing

I hjälpcentret för 123-3D har vi guider och tips om 3D skrivare, 3D pennor och utskrifter. Men även om 3D programvara och skrivarinställningar. Vi erbjuder även lösningar på problem som man kan uppleva under eller efter 3D utskrifter. Lär dig mer om 3D printing och få hjälp med alla 3D problem som kan tänkas uppstå.

4 tips för att förbättra vidhäftningen på 3D skrivaren

En god vidhäftning av filamentet på printbed är avgörande för en bra 3D utskrift. Om det första lagret inte fäster bra på printbed kan olika utskriftsproblem uppstå. Många skrivare har en heated print bed så att filamentet inte kyls ner för snabbt efter utskrift. För stora temperaturskillnader kan leda till problem med bonding, att lagrena inte fäster vid varann. Det kan också bero på fel vid skrivarinställningarna, men man kan även behöva olika typer av verktyg för att optimera vidhäftningen på byggplattan.

1. Kapton tejp

Ett sätt att förbättra vidhäftningen på heated printbed är att använda Kapton tejp. Detta är ett mycket tunt, transparent tejp som tål de höga temperaturer som krävs vid 3D printing. Tejpen klistrar man på printbed och det är viktigt att det inte blir kvar någon luft under tejpen. Man kan använda Kapton tejpen för flera 3D utskrifter innan man behöver byta ut den.

2. 3DLAC självhäftande spray

Ett alternativ till Kapton tejp är 3DLAC självhäftande spray. Man sprejar den på heated printbed innan man börjar skriva ut. Vid en temperatur på 100-110 grader är sprayen extremt klibbig, så att 3D modellen fäster ordentligt. När heated bed har svalnat kan det 3D printade föremål enklare tas bort. Sprayen är vattenlöslig, vilket gör det enkelt att rengöra utskriftsytan efter utskrift.

3. Hårspray

Hårspray är en hushållsartikel de flesta har hemma. Det är också en kemikalie som funkar att använda som vidhäftning. Spraya över den del du ska printa på från ca 15-20cm avstånd och låt torka i 2-5min. Sedan är du klar för att printa med bättre vidhäftning.

4. Minska avståndet mellan skrivhuvud och printbed

Det är också möjligt att avståndet mellan skrivhuvudet och printbed är för stort. Avståndet behöver inte vara stort för att man ska kunna skriva ut. Om man får plats med ett visitkort eller A4-papper är avståndet tillräckligt bra. Om avståndet är för stort kommer filamentet inte att fästa bra på byggplattan.
 

Det finns fler alternativ för att få 3D utskriften att fästa ordentligt. Har du problem med warping? Läs här för möjliga lösningar.

Fler guider om 3D skrivare

Vill du lära dig mer så kan du hitta fler guider om 3D skrivare och 3D printing i vårt hjälpcenter. Där kan du enkelt hitta lösningar på dina problem. 

  Tillbaka till Hjälpcenter för 3D utskrifter
Tillbaka till frågor och svar om 3D skrivare