123-3D.se Prisjakt!Pricerunner!Google! Powered by 123ink.se

Varukorg

Antal Produkt
Inga produkter
Totalt: 0 kr
(Inkl. 0% Moms)
 

 
  • Hem
  • Allt om material till 3D skrivaren

Allt om material till 3D skrivaren

3d print hjalpcenter

Hjälpcenter för 3D printing

I hjälpcentret för 123-3D har vi guider och tips om 3D skrivare, 3D pennor och utskrifter. Men även om 3D programvara och skrivarinställningar. Vi erbjuder även lösningar på problem som man kan uppleva under eller efter 3D utskrifter. Lär dig mer om 3D printing och få hjälp med alla 3D problem som kan tänkas uppstå.

Allt om material till 3D skrivare

När man ska bestämma vilken typ av material som man behöver till 3D skrivaren är utskriftstekniken först och främst avgörande. SLA och DLP skrivare använder resin och FFF eller FDM skrivare använder filament.

Index

Det finns olika typer av material tillgängliga för resin 3D skrivare

Ja, det finns olika typer av resin tillgängliga för SLA eller DLP resinskrivare. Vilken typ av resin man behöver beror på belysningsmetod och utskriftsteknik. Exempelvis UV-ljus, daylight eller laser. Dessutom finns dessa varianter även i olika styrkor och färger.

Rätt typ av resin till SLA och DLP skrivare beror på tillämpningen av utskriften

Rätt typ av material till resinskrivaren beror främst på den önskade tillämpningen av 3D modellen. Om man främst vill skapa ett visuellt tilltalande föremål är standard eller clean resin optimalt. Vill man t.ex. 3D printa en förvaringsbox med klickmekanism? Då rekommenderas användning av durable resin.

För att ge en komplett bild av de olika resintyperna och dess egenskaper har vi skapat en jämförelsetabell här nedan så att man enkelt kan göra rätt val.
 

Standard & Clean Tough Durable Heat resistant Flexible Ceramic
reinforced
Utskriftsbeständighet ⋆⋆
Skörhet ⋆⋆⋆⋆⋆
Hårdhet ⋆⋆ ⋆⋆⋆ ⋆⋆ ⋆⋆ ⋆⋆⋆
Flexibilitet ⋆⋆ ⋆⋆⋆⋆⋆
Lämplig för... Visuella prototyper,
detaljerad
objekt
Stabila och fixerade
delar som
kräver
styrka
Objekt med rörliga delar och
klickmekanism
Form och gjutgods Ergonomiska och
gummiliknande
produkter
Industriella och
funktionella
delar
    Se alla olika typer av 3D resin

Det finns olika typer av filament tillgängliga till 3D skrivare

Det finns många olika typer av filament tillgängliga till 3D skrivare. Nästan alla typer av filament finns i diametrarna 1,75 mm och 2,85 mm. Vilken diameter man ska välja beror på extrudern på 3D skrivaren. Det är också skillnad på själva materialet. PLA, ABS, TPE, HIPS, PETG, PVA, ASA och nylonfilament är de vanligaste typerna av filament till 3D skrivaren. Även om var och en av dessa namngivna filamenttyper har olika egenskaper, är basen nästan alltid av plast.

Rätt typ av filament till FFF och FDM skrivare beror på tillämpningen av utskriften

Rätt filamenttyp beror på vilken typ av 3D utskrift man vill skapa. Om man vill printa en del för utomhusbruk med utmärkta mekaniska egenskaper, är ASA filamentet det bästa valet. Vill man skapa en 3D print som bara måste uppfylla vissa estetisk krav? Då är PLA filament ett utmärkt alternativ. PLA är inte bara lätt att bearbeta, utan även tillgänglig i en mängd olika färger och specialdesigner, t.ex. träfilament och metallfilament.

För att ge en komplett bild av filamentutbudet och dess egenskaper har vi skapat en jämförelsetabell här nedan så att man enkelt kan göra rätt val.
 

PLA ABS TPE HIPS PETG PVA ASA Nylon
Styrka ⋆⋆⋆ ⋆⋆⋆
Hårdhet ⋆⋆⋆ ⋆⋆⋆
Flexibilitet ⋆⋆⋆ ⋆⋆⋆ ⋆⋆⋆ ⋆⋆⋆ ⋆⋆⋆
Värmebeständighet
Vattentålighet
UV-beständighet ⋆⋆⋆
Olika färger ⋆⋆⋆ ⋆⋆⋆
Smälttemperatur 180°C till 230°C 220°C till 260°C 210°C till 235°C 220°C till 260°C 230°C till 250°C 180°C till 230°C 220°C till 260°C 240°C till 260°C
Upplöses i.. - Aceton - D-limonen - Vatten - -
 

Vill man läsa ännu mer om de olika filamenttyperna så har vi skapat separata sidor med omfattande information om PLA, ABS, TPE, HIPS, PETG, PVA, ASA, Nylon och flexibelt TPE/TPU filament.
  Se alla olika typer av 3D filament

Fler guider om 3D skrivare

Vill du lära dig mer så kan du hitta fler guider om 3D skrivare och 3D printing i vårt hjälpcenter. Där kan du enkelt hitta lösningar på dina problem. 

  Tillbaka till Hjälpcenter för 3D utskrifter
Tillbaka till frågor och svar om 3D skrivare